Projekty,  Svetre, tuniky,  Video-návody

Háčkovaný kardigán Xandy

Milovníci háčkovania, vítam vás pri ďalšom kreatívnom projekte! Tentokrát si povieme viac o mojom kardigáne s názvom Xandy, ktorý som mala v pláne už dlhšiu dobu. Natočené video na tento projekt som mala odložené vo svojej zálohe, no až teraz som sa dostala k jeho spracovaniu a som nadšená, že sa konečne môžem podeliť o tento ľahký a elegantný kúsok. Háčkovaný kardigán Xandy je ideálny pre prechodné obdobie, keď teploty ešte neklesli príliš nízko, ale ani už nie je horúco.

Tento kardigán je univerzálny a hodí sa na rôzne príležitosti. Či už si ho vezmete na popoludňajšiu prechádzku, rýchly nákup alebo do auta, vždy budete vyzerať štýlovo a elegantne. Je to ten typ kúska, ktorý sa dá ľahko zladiť k rifliam alebo k elegantným šatám. Vďaka dvojfarebnej kombinácii, ktorú som zvolila, vyniká zaujímavý dierkovaný vzor, ktorý dodáva kardigánu jedinečný charakter. Práca s týmto vzorom je navyše rýchla, pretože háčkujeme dva riadky naraz z lícovej strany, čo výrazne uľahčuje celý proces.

Pre tento kardigán som použila bavlneno-bambusovú priadzu od značky Stylecraft, ktorá je skvelou voľbou na letné a prechodné oblečenie. Priadza sa háčkuje dvojmo, čo zaručuje, že kardigán bude jemný, no zároveň dostatočne pevný. Použila som veľký háčik 9 mm, takže projekt napreduje rýchlo, čo určite oceníte, ak hľadáte niečo rýchle, ale zároveň efektné.

Materiál:

  • priadza Stylecraft Naturals – 60% bambus, 40% bavlna – 100g/250m – DK/3light
  • háčik 9 mm
  • značkovače
  • nožnice
  • ihla na zapracovanie
  • centimeter

Základný štvorec:

10 x 10 cm – 9 očiek a 6 riadkov vzoru

Základný vzor:

Počet očiek musí byť násobkom čísla 3 + 1

Háčkovaný kardigán Xandy

Čo sa týka samotného postupu, kardigán sa háčkuje pomerne jednoducho. Predný a zadný diel sa háčkujú spolu, takže nemusíte mať obavy z komplikovaného zošívania jednotlivých častí. Potom pridáme rukávy a olemovanie, čo dotvorí celkový vzhľad kardigánu. Tento projekt je skvelý pre tých, ktorí už majú základy háčkovania pod palcom a hľadajú niečo nové, čo ich posunie ďalej. Na začiatok vám bude stačiť znalosť základných techník, ako sú retiazkové očká, pevné očká, krátky a dlhý stĺpik. Ak si nie ste istí týmito technikami, odporúčam pozrieť moju sériu videí „Škola háčkovania“, kde všetko podrobne vysvetľujem.

Základné stehy:

Ak sa rozhodnete vyskúšať iné priadze alebo farby, určite vám odporúčam zvoliť priadzu rovnakej hrúbky, aby ste dosiahli podobný výsledok. A ak si nie ste istí výberom priadze, nezabudnite si pozrieť moje video „Ako si vybrať priadzu“, kde vám pomôžem zorientovať sa v rôznych možnostiach.

Ak použijete inú priadzu, myslím tým inú hrúbku a aj inú veľkosť háčika, nebude vám sedieť rozpis očiek a ani rozmery. Preto, ak chcete postupovať podľa návodu, vyberajte priadzu v rovnakej hrúbke a rovnaký háčik. Urobte si základný štvorec a spočítajte si očká, či vám to sedí rovnako ako u mňa. Ak máte rovnakú hrúbku a aj rovnaký háčik a nesedí vám základný štvorec, vyskúšajte to s iným háčikom. Nie všetci háčkujeme rovnako. Niekto háčkuje voľnejšie, niekto zas príliš uťahuje.
Ak však použijete inú hrúbku priadze, musíte si očká rozpočítať podľa potreby!

Tento projekt je ideálny pre všetkých, ktorí hľadajú rýchly, ale efektný kúsok do svojho šatníka. Ak chcete, aby bol váš kardigán prispôsobený rôznym veľkostiam, tak poďme na rozpis pre rôzne veľkosti.

Tabuľka skutočných veľkostí:

Veľkosť:XS SM LXL – 2XL3 XL – 4XL
Obvod cez prsia:82 – 89 cm90 – 98 cm99 – 108 cm109 – 117 cm

Tabuľka finálnych veľkostí na Háčkovaný kardigán Xandy:

Veľkosť:XS – SM – LXL – 2XL3XL – 4 XL
Šírka cez prsia (cm)45525966
Celková dĺžka (cm)110110110110
Šírka lemovania (cm)12121212
Šírka rukáva (cm)24243131
Dĺžka rukáva (cm)47474747
Háčkovaný kardigán Xandy

Spotreba priadze podľa veľkostí na Háčkovaný kardigán Xandy:

Spotreba priadze je približná, nakoľko každý z nás háčkuje iným spôsobom, uťahujeme inak. Ak príliš uťahujete, použite väčší háčik, ak háčkujete voľnejšie, použite menší háčik.

Veľkosť:XS – SM – LXL – 2 XL3XL – 4 XL
Spotreba priadze:890g/2220m1000g/2500m1160g/2901m1273g/3182m

Háčkovanie podľa veľkostí:

Všetky diely háčkujeme rovnako ako vo video-návode, rozdielne počty očiek a riadkov sú uvedné v tabuľke:

Veľkosť:XS – SM – LXL -2XL3XL – 4XL
Počet začiatočných krátkych stĺpikov (P+Z diel):7789101113
Počet riadkov pred rozdelením na PD a ZD:48484545
Počet očiek pri delení PD:19+122+125+128+1
Počet očiek pri delení ZD:1+39+145+251+257+2
Rozpočet riadkov celého kardigánu:64646464
Počet očiek na patent:9999
Rozpočet riadkov na patente:23232828
Počet očiek po rozšírení na rukáve:44445656
Počet riadkov rukáva:28282828
Počet očiek lemovania:212212212212
Počet riadkov lemovania:9+19+19+19+1

Dĺžku kardigánu si môžete prispôsobiť podľa potreby, len treba dbať na to, aby ste pre otvory na rukávy urobili 16 riadkov pre veľkosti XS-L a 18 riadkov pre veľkosti XL-4XL.

Rovnako si môžete prispôsobiť aj šírku kardigánu a to tak, že si vyberiete inú veľkosť a počty z hore uvedenej tabuľky. Prípadne si budete musieť počty prerátať samy.

Čo sa týka patentu, pri veľkostiach XS-L háčkujeme na začiatku a konci len jeden krátky stĺpik na rozšírenie. Pri veľkostiach XL-4XL háčkujeme po 2 krátke stĺpiky do každého krajného krátkeho stĺpika na rozšírenie rukáva.

Môžete si prispôsobiť aj dĺžku rukáva, ale nezabudnúť, že treba končiť riadkom s krátkymi stĺpikmi.

Verím, že s týmto návodom si užijete veľa zábavy a vytvoríte si nádherný kardigán, ktorý bude ozdobou vášho šatníka.

Háčkovaný kardigán Xandy

A nezabudnite – háčkovanie je o radosti a relaxe. Nenechajte sa odradiť, ak vám to zo začiatku nejde podľa predstáv. S trochou trpezlivosti to určite zvládnete, a o chvíľu budete mať hotový tento krásny kardigán Xandy. Prajem veľa radosti pri háčkovaní!

Vždy sa poteším ak sa mi so svojimi prácami pochválite prostredníctvom sociálnych sietí. Nezabudnite ma označiť #lecrochetmonique, ak budete svoje práce zdieľať a taktiež pridajte odkaz aj na video – návod. Teším sa na vaše úžasné kúsky tohto luxusného Háčkovaného kardigánu Xandy. ☺

Tu nájdete video-návod:

Krásne tvorenie!

Vaša Monique ♥

Zdieľaj:

Zanechať odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

You cannot copy content of this page!